Download details |
Dit stuk begint bij Joh 13, de voetwassing. De Heere heeft de discipelen jarenlang moeten onderwijzen. Stukje bij beetje beginnen ze het te begrijpen. Wat heeft Hij een geduld met ons!
Het uur is gekomen dat Hij gaat sterven, Hij gaat afscheid nemen. Hij roept de Zijnen bijeen een vraagt hen om Hem te gedenken, om in Hem te blijven.
In Joh 13:8 begint met het slavenwerk: de voetwassing. We zijn rein, maar Hij moet ons elke dag de voeten wassen, zodat we gemeenschap met Hem kunnen hebben.
Joh. 13:26. Dit deed je met je beste vriend. Zoals we de Heere toelaten, kunnen we ook de satan in ons toelaten. We weten niet waarom Judas dat toen toeliet . Hij vertrok in de duisternis. Dit kan voor ons niet meer. Maar als je altijd maar gewoon 'meedoet', omdat het van je wordt verwacht kan zo'n moment wel komen. Het is uiterlijke schijn. Er waren er elf over. En wat voor elf! Maar, Petrus kwam bij Hem terug en liet zich herstellen. Wat een verschil! Met ons verdriet over ons falen, mogen we bij Hem komen.
Er wordt in Johannes 15 niet gesproken over doop, avondmaal, gemeente of oudsten. Hij spreekt over het meest essentiële " blijft in Mij". Laat Mijn hart in jouw hart blijven en jouw hart in Mijn hart. Als je in Mij blijft dan zal je vrucht dragen. Wat is het verschil tussen vrucht en werk? Vruchten komen voort uit ons contact en onze relatie met de Heere Jezus. Werken doen we zelf, ze komen voort uit ons eigen verstand en hart. Het zijn als het ware de bladeren, het lijkt heel wat.
Joh 15:2. De bladeren groeien maar door en de vruchten blijven klein. Op een gegeven moment grijpt Hij in en snoeit in ons leven, soms zo radicaal dat wij denken: "was dat nou nodig?" Wat er over blijft, ziet er niet uit. Maar, de tuinman is deskundig. Ook al is het snoeien pijnlijk en vervelend en begrijpen we niet waarom Hij dat doet. Maar daarna dragen we meer vrucht
Joh 15:3. Hoe kan je nu in de Heere Jezus blijven? De voetwassingen spreekt van de reiniging door water en woord (Ef 5:26). We merken het niet als onze 'voeten' vies zijn door de dingen die we horen, denken en doen. Toch moeten we elke dag in de Bijbel lezen en onze gedachten en gevoelens laten reinigen. Er staat niet bij hóe we tijd voor Hem moeten maken. Het gaat er om dát we ons laten reinigen. Als we bidden, praten we tegen Hem en door Zijn Woord spreekt Hij tot ons.
Joh 15:5. Vrucht komt vanzelf. We richten ons niet op de vrucht, maar op Hem. Het kost tijd, het gaat niet snel. Vandaag snoeien en morgen druiven gaat niet. We kúnnen wel van alles doen zonder Hem, maar dat zijn geen vruchten. Vruchten komen voort uit een relatie met Hem.
Joh 15:6. We praten liever niet over het oordeel, over de hel. De Heere Jezus sprak hier het meest van iedereen over. Het is een realiteit. Het is een erge gedachte dat onze kinderen en geliefden niet tot geloof komen en verloren gaan. We mogen blijven bidden en blijven laten zien wat de Heere Jezus voor ons betekent.
Joh 15:7. Als we in Hem zijn, bidden we niet om salarisverhoging. Dan bidden we om wat we in Zijn Woord vinden, dan bidden we in Zijn naam.
Joh 15:8. We willen graag gelovig zijn en behouden zijn, maar discipel zijn willen we liever niet. Het vraagt dat we achter Hem aangaan, dingen laten en offers brengen. We hebben liever dat Hij ons volgt en zegent.
Joh 15:9. Hoe zien we dat de Vader de Zoon lief had? Jozef stierf jong, z'n broers hadden een hekel aan hem. De vrienden van de Heere begrepen Hem niet en verraadden Hem. Hij werd veracht en gedood op een verschrikkelijke manier! Hij kon het allemaal verdragen, omdat Hij wist dat God bij Hem was, Hem lief had, vrede in Zijn hart gaf en Zijn pijn zou veranderen in heerlijkheid. (Heb 12:2).